Végre itt az ősz! (TAG)

doggyEgyébként nem, én legalábbis nem érzem, pedig alig várom már a hideget: azt, hogy pulcsikban flangáljak, hogy az ablakból nézzem az esőt egy bögre forró teával, aztán télen majd ugyanígy a havazást. Hiányoznak a varjak károgó hangjai, a kályhában ropogó fa pattogása, a forró levesek…

Aztán persze nálam a hideg időjárás egyet jelent az influenzával, ziher, megint belecsúszok majd, de most inkább hagyjuk ezt. A mai bejegyzés egy könyves tag, amit innen loptam, de aztán utólag észrevettem, hogy már a hazai bloggerek is kitöltögették. (Kellett nekem fordítgatni, nesze…) Nem is jelölök ezért senkit, akinek van hozzá kedve, nyugodtan vigye.

Ősszel a levegő tiszta és felélénkít. Nevezz meg egy könyvet, aminek a világa élénk.

fogAzt hiszem ide bármelyik Brandon Sanderson könyvet betehetném, de akkor most a Ködszerzetet említem meg. Annak a sorozatnak annyira élénk a világa, hogy szinte magam körül éreztem az állandó ködöt, a kilátástalanságot, mindent. Együtt jártam Vinnel, Kelsierrel, Sazeddel és a többiekkel Luthadel nyomornegyedeiben, együtt eszeltük ki az Uralkodó elleni merényletet… á, sorolhatnám még akár egy oldalon keresztül is, annak a sorozatnak a világfelépítése nagyon rendben van.

A természet gyönyörű… de egyúttal haldoklik is. Nevezz meg egy könyvet, ami gyönyörűen van megírva, viszont egy súlyos témával (pl. gyász) foglalkozik.

Egyből Hannah Kent Burial Rites (Rekviem egy gyilkos asszonyért magyarul) című könyve jut erről eszembe. Az a regény valami fantasztikus! Kent stílusa lenyűgöző, gyönyörűen ír Izlandról, imádtam minden sorát, ellenben a történet Agnes életéről szól a kivégzéséig. Nehéz történet, viszont Kent annál tökéletesebb munkát végzett.

Az ősz az iskolakezdés időszaka. Mutass egy non-fiction könyvet, ami valami újat tanított.

Sok non-fiction könyvet nem olvasok, ha igen, azt is kutatáshoz. Ennek fényében Dömötör Tekla könyvét hozom, az A magyar nép hiedelemvilágát, amit még év elején olvastam. Sok érdekes dolgot mutatott be, és tisztázott le, szóval megérni megérte elolvasnom, és szerencsére megtaláltam benne, amit kerestem.

Hogy felmelegítsük magunkat, jó ötlet, ha a szeretteinkkel töltjük az időt. Nevezz meg egy fikciós családot, háztartást, baráti kört, aminek szívesen a tagja lennél.

Weasley_Family_at_EgyptEzt kérdezni sem kellene, ugye? Természetesen a Weasley családot választom a Harry Potterből. Ahogy Harry, én is imádom ezt a famíliát, akármilyen szegények, tele vannak szeretettel, lojalitással és kitartással. Ilyennek kellene lennie minden családnak!

Színes levelek gyülekeznek a földön. Mutass egy rakásnyi olyan könyvet, amelyeknek gerince őszi színekben pompázik.

Mivel az ősz számomra valamiért a káoszt jelenti, ezért a képen látható könyveket is össze-vissza helyeztem el. Van ebben olyan, amit még nem olvastam, van, amit imádtam, van, amit egyenesen a tűzbe dobnék, ha nem sajnálnám érte a kivágott fákat. Egyébként az OCD-m egyenesen a falat kaparja attól, hogy nem nagyság szerint pakoltam össze a könyveket.finally fall

Az ősz a legtökéletesebb időszak egy kis tábortűz melletti történetmeséléshez. Nevezz meg egy könyvet, amiben valaki egy történetet mesél el.

Á, ez is túl könnyű. Ha könyvbeli történetmesélésről beszélünk, Roland Deschaint senki (SENKI) nem múlhatja felül. És most szigorúan a könyveknél maradunk, oké, mert a film fabatkát sem ért. Roland eszméletlen jó mesélő, merem állítani, hogy talán Kingnél is jobb (ami ugye érdekes, tudom, mert King írja Rolandot is, de akkor is jobbnak tartom nála), úgyhogy ide akármelyik Setét Torony könyvet hozhatnám. De hogy válaszoljak is a kérdésre, akkor legyen az újabbik könyv, az Átfúj a szél a kulcslyukon. Ez amúgy is egy hatalmas történetmesélés a történetben, amolyan történet-ception.

Az éjszakák egyre hosszabbak. Mutass egy sötét, hátborzongató olvasmányt.

monsterIde is hozhatnék bármit, amit King írt, de ne legyek ennyire unalmas, inkább Mary Shelley-től választom a Frankensteint. Ha ez nem hátborzongató, akkor nem tudom, mi számít annak. Frankenstein egy elvetemült, eszeveszett tudós volt, aki összefércelt holttestekből alkotta meg élete munkáját, ez meg azt hiszem mindent elmond erről a könyvről.

A nappalok egyre hidegebbek. Nevezz meg egy rövid, szívet melengető könyvet, ami esős, hideg napokon felmelegíthet.

Fangirl! Oké, nem éppen rövid, mert 440 oldal körüli, viszont kárpótolja érte az olvasót az állandó vigyorgással. Cath története igazán szívetmelengető, ugyanolyan kis könyvmoly, mint mi is, és az egész történet egy hatalmas cukiság. Nem sok ilyen könyvet olvasok, szóval lehetséges, hogy van ennél jobb választás, de nekem ez jut eszembe, ha valami vidám könyvre lenne szükségem.

Az ősz minden évben visszatér. Nevezz meg egy régi kedvencet, amihez szívesen visszatérnél.

jack frostMivel jelenleg amúgy is újraolvasok, ez a kérdés igen könnyű lenne. De kitolok magammal, és nem a Harry Pottert mondom (úgyis szinte mindenki ezt választaná), inkább egy másik middle-grade könyvet: William Joyce sorozata, a The Guardians szintén egy pazar kis sorozat, bármikor újraolvasnám, az illusztrációk is gyönyörűek benne, és végső soron a Télapóról, a Húsvéti nyusziról, a Fogtündérről, az Álommanóról és a sötétség elleni harcról szól.

Az ősz tökéletes a bekuckózós olvasásra. Oszd meg pár kedvenc kellékedet az ilyen olvasásokhoz.

doggy sleepHülyének (vagy legalábbis aliennek) fogtok nézni, de nincs ilyen kellékem. Az a legnagyobb problémám, hogy ha én bekuckózom, akkor abból nincs olvasás, hanem alvás lesz. Van egy nagyon kényelmes fotel a szobámban, de abba csak akkor ülök bele, ha rosszul vagyok: annyira kényelmes, hogy pár perc alatt elalszom, akármennyire fáj minden porcikám, az alvás meg mindig jót tesz, ha az ember szarul van. Szóval nálam a kuckózós olvasás kilőve, mert abból csak lustizás lesz.

Ennyi volt ez a kis tag, ha ti is kitöltitek, linkeljétek be kommentbe, hogy elolvashassam. 🙂

Reklámok

Mondd, ne tartsd magadban!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s