Max Brooks – Minecraft: The Island

MINECRAFT: THE ISLAND by Max Brooks

Cím: Minecraft: The Island
Író: Max Brooks
Sorozat: 
Kiadó: Century
Kiadási dátum: 2017
Oldalszám: 288
Goodreads ♣ Moly

Minecraft: The Island, the first and only official Minecraft novel, will tell the story of a new hero stranded in the world of Minecraft, who must survive the harsh, unfamiliar environment and unravel the secrets of the island.

Minecraft: The Island by Max Brooks, bestselling author of World War Z, is the first official Minecraft novel.

Max Brooksnak az adaptálás lesz a vége. Először a könyvéből készült film sikeredett katasztrofálisan klisésre és semmitmondóra (holott a World War Z egy egyedi és üde színfoltja a zombis könyveknek), most meg ezzel a Minecraft könyvvel fürdött be.

Kizárólag azért olvastam el ezt az irományt, mert első pillantásra viccesnek tűnt. Ki az az őrült, aki egy számítógépes játékból ír regényt? Milyen lehet? Hogy sikerülhet?

Ismerem magát a játékot, régebben sokat játszottam vele, mára kinőttem belőle, nem tud lekötni, viszont időszakosan nyomon követem a körülötte forgó történéseket. A Telltale kiadó játéka remek húzás volt anno, a történet-orientált játékmenet jót tett a Minecraftnak, mert hát… no, legyünk őszinték, nincs különösebb célja ennek a játéknak. Építs, élj túl, és kész. Természetesen ez is egy jó alap lehetne, láthatjuk is, hány és hány hasonló játék kerül a piacra: megalkották a túlélőjáték műfajt, és ha körülnézünk Steamen, ezek közül kerül ki a legtöbb korai hozzáférésű termék. Nem meglepő, a Minecraft is valami ilyesmi szinten áll, hisz mindig jön ki hozzá új patch (legalábbis régebben elég rendszeres volt), ami azt az érzést generálja, hogy ez a játék korántsincs még kész.

No de visszatérve a Telltale-re, jót tett a Minecraftnak, hogy készült belőle egy történetorientált verzió is. Ugyanúgy megismertük az eredeti játékot, a világ szabályait, és az idősebbek is ugyanolyan jól szórakoztak, mint a kicsik.

Na ez hiányzik a könyvből. Max Brooks ezen irománya egy üres útmutató, nincs benne cselekmény, nincs, ami lekötne, ami miatt izgulnék, ami megragadna. A könyv nem más, mint a játék leírása: a világ generálásakor kezdődik, amikor megkapjuk a kis karakterünket, és először szembesülünk a Minecraft világával. Felfedezhetjük, mi mire való, mit miből kraftolhatunk, milyen szabályok érvényesek a játékban, mit hogyan csinálhatunk.

Ezzel konkrétan az a baj, hogy Brooks sík hülyének nézi az olvasót. Fogalmam sincs, ki volt a célközönsége, de biztos, hogy nem a Minecraft játékosok, ugyanis ők a falat kaparnák, ha ezt végig kéne olvasniuk. Brooks próbál életet lehelni a kis pixel-karakterünkbe, de sajnos épp az ellenkezőjét éri el a könyvével: ha a játékot akarja bemutatni, akkor ne próbáljon értelmet adni a karakter fejébe, ne próbálja megszemélyesíteni. Ha mégis megteszi (amit ugye megpróbált végül), akkor meg ne egy útmutató-szerű leírást vágjon hozzánk a játékról, hanem kreáljon oda egy történetet, mint ahogy azt a Telltale is tette.

Hatalmas probléma ez, mert üvölt a regényről, hogy hatalmas identitászavarral küszködik. Mit csináljak? Írjam le, mit tégy és mit ne a játékban? Vagy szórakoztassam a meglévő Minecraft-rajongókat? Szinte hallom, ahogy Brooks szenved e két kérdés felett, és képtelen határozni.

Ugyanakkor pocsék maga az írás is: amatőr információhányás zajlik minden fejezetben, a karakterünk egy rakás szerencsétlenség, semmi karakterfejlődést nem kapunk, a világ… hiába működik egy videójátékban, ez nem garantálja, hogy könyvben is jó lesz, sőt! Pocsék volt, egyszerűen katasztrofális. Az egész könyv egy szégyen, Brooks helyében elbújnék valami sötét sarokba az életem hátralévő részében.

Úgyhogy én nem is szidnám tovább a könyvet, mert felesleges, a lényeg ez: Brooksnak fogalma sincs, mit kezdjen a Minecraft világával, azt sem nagyon hiszem el ebből a könyvből, hogy valaha játszott vele, annyira szájbarágós az egész, ez meg csak szimplán ciki. Az, hogy a Robinson Crusoe-hoz hasonlítják, irdatlan nagy baromság, a kettőnek köze nincs egymáshoz, és kikérem a Crusoe nevében ezt a sértést. Ez a Minecraft könyv egy rakás lócitrom, sem a meglévő rajongók nem fogják szeretni, sem azok, akik eddig még nem találkoztak a játékkal, de szeretnek olvasni.

 

Reklámok

Mondd, ne tartsd magadban!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s